
آموزش و مقالات
۱
نکات مهم برای روزه داران هنگام
افطار
خلاصه :
روش صحیح تغذیه در روزها و شب های ماه رمضان ، یکی از موارد مهمی است که لازم است مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی و یا عصبی جلوگیری شود.توصیه ها :
- ابتدا با چاي شیرین کمرنگ، آب جوشیده ولرم يا شير گرم و خرما يا كشمش روزه خود را باز كنيد. سپس يكي از غذاهاي زير پيشنهاد مي شود: نان و پنير و سبزي (حتی الامکان استفاده از مغزها مثل گردو یا پسته)، شامي، انواع كوكو، فرني، شيربرنج یا حلیم بدون روغن.
- شروع افطار با یك ماده قندی طبیعی مانند خرما، كشمش، عسل، اشتها را كنترل کرده و زیاده خوری كمتر پیش می آید.و خرما جایگزین بسیار سودمندی برای زولبیا و بامیه می تواند باشد. خرما حاوی مقادیر مناسبی از آهن، پتاسیم، منیزیم، گوگرد، مس، كلسیم، فسفر، فیبر و ویتامین هایی چون A،B۱،B۲، بیوتین، اسید فولیك وC می باشدو به راحتی و فوراً توسط بدن جذب شده و بدون نیاز به هضم ، در بدن تولید انرژی كرده و ذخیره می شوند.
سبزي را در افطار ميل کنيد. سالاد (بدون پياز) مکمل خوبي براي غذاها در ماه مبارک رمضان است.
يك پيش غذاي مناسب براي افطار، يك سوپ مناسب است چون هم آب بدن را تأمين ميكند و هم هضم خوبي دارد. در فرهنگ ايرانی اغلب در زمان افطار، از پيش غذاهايی نظير: شله زرد، حلوا، زولبيا، باميه، رشته خشکار و... استفاده می شود كه تركيبي از چربي ها، نشاسته و قند است. مصرف نا متعادل آنها باعث افزايش دريافت كالري و افزايش وزن پس از ماه رمضان نيز مي شود.
- درمورد نوجوانان و افرادي كه تازه به سن تكليف رسيدهاند (چون در دوران رشد هستند) بايد افطار و شام در يک وعده با هم خورده شوند.
بایدها و نبایدها :
- معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد لذا خوردن غذاهای سهل الهضم و تقریباً نرم برای افطار مناسب است.
- از مصرف مواد نفاخ، حجیم و نوشیدنی های گازدار بسیار خنك، غذاهای پرچرب مانند آش رشته و آبگوشت كه سبب ایجاد اختلالات هضم می شوند خودداری كنید، غذاهای پرچرب و شیرین و همچنین كافئین موجود در بعضی از غذاها سبب افزایش اسید معده و احساس ترش كردن و سوزش می شوند (زولبیا، بامیه، حلوا، شكلات و خورش بادمجان نیز چنین اثراتی دارند).
- از خوردن چند نوع غذای متفاوت در هنگام افطار خودداری كنید.
- عجله در خوردن غذا و خوب نجویدن آن منجر به عدم هضم و جذب كافی غذا و ایجاد ناراحتی های گوارشی مانند نفخ و احساس سنگینی می گردد.
- هنگام افطار بايستى از موادغذايى استفاده شود كه به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نکند.
- در افطار باید مقدار غذا را تدریجا اضافه کرد و از غذاهای رقیق شروع کرد .
- سعی کنید قاشق غذا را در دهان بگذارید زیرا بلعیدن باعث نفخ و ناراحتی گوارشی می شود.
به منظور کاهش خطر ابتلا به سرطان و هضم بهتر غذا و کاهش نفخ ، از غذاهای سرخ کردنی در رژیم غذایتان کمتر استفاده کنید .
- بلافاصله بعد از خوردن غذا، چای ننوشید.
استفاده فراوان از آب و نيز انواع شربتها به بهانه كنترل تشنگي نه تنها باعث كنترل تشنگي نخواهد شد، بلكه استفاده از حجم بالاي مايعات و گنجاندن آن در معدهاي كه ساعتها خالي بوده است، ميتواند باعث التهاب معده و دستگاه گوارش شود، لذا پس از چند روز اين افراد دچار درد در ناحيه فوقاني شكم شده و گاه باعث ميشود كه از ترس ناراحتي شديدتر، نتوانند به روزهداري ادامه دهند. در مورد مصرف فراوان شربتها نيز با توجه به افزايش قند ناگهاني دريافتي و ترشح شديد هورمون انسولين براي تنظيم قند خون، در فاصله زماني كمي فرد دچار گرسنگي و ضعف شده و مجددا براي رفع آن به استفاده از مواد غذايي شيرين پرداخته و اين سيكل تكرار می يشود.