آموزش و مقالات
۱
نکات مهم برای روزه داران هنگام
افطار
خلاصه :
روش صحیح تغذیه در روزها و شب های ماه رمضان ، یکی از موارد مهمی است که لازم است مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی و یا عصبی جلوگیری شود.توصیه ها :
- ابتدا با چاي شیرین کمرنگ، آب جوشیده ولرم يا شير گرم و خرما يا كشمش روزه خود را باز كنيد. سپس يكي از غذاهاي زير پيشنهاد مي شود: نان و پنير و سبزي (حتی الامکان استفاده از مغزها مثل گردو یا پسته)، شامي، انواع كوكو، فرني، شيربرنج یا حلیم بدون روغن.
- شروع افطار با یك ماده قندی طبیعی مانند خرما، كشمش، عسل، اشتها را كنترل کرده و زیاده خوری كمتر پیش می آید.و خرما جایگزین بسیار سودمندی برای زولبیا و بامیه می تواند باشد. خرما حاوی مقادیر مناسبی از آهن، پتاسیم، منیزیم، گوگرد، مس، كلسیم، فسفر، فیبر و ویتامین هایی چون A،B۱،B۲، بیوتین، اسید فولیك وC می باشدو به راحتی و فوراً توسط بدن جذب شده و بدون نیاز به هضم ، در بدن تولید انرژی كرده و ذخیره می شوند.
- سبزي را در افطار ميل کنيد. سالاد (بدون پياز) مکمل خوبي براي غذاها در ماه مبارک رمضان است.
- يك پيش غذاي مناسب براي افطار، يك سوپ مناسب است چون هم آب بدن را تأمين ميكند و هم هضم خوبي دارد. در فرهنگ ايرانی اغلب در زمان افطار، از پيش غذاهايی نظير: شله زرد، حلوا، زولبيا، باميه، رشته خشکار و... استفاده می شود كه تركيبي از چربي ها، نشاسته و قند است. مصرف نا متعادل آنها باعث افزايش دريافت كالري و افزايش وزن پس از ماه رمضان نيز مي شود.
- درمورد نوجوانان و افرادي كه تازه به سن تكليف رسيدهاند (چون در دوران رشد هستند) بايد افطار و شام در يک وعده با هم خورده شوند.
بایدها و نبایدها :
- معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد لذا خوردن غذاهای سهل الهضم و تقریباً نرم برای افطار مناسب است.
- از مصرف مواد نفاخ، حجیم و نوشیدنی های گازدار بسیار خنك، غذاهای پرچرب مانند آش رشته و آبگوشت كه سبب ایجاد اختلالات هضم می شوند خودداری كنید، غذاهای پرچرب و شیرین و همچنین كافئین موجود در بعضی از غذاها سبب افزایش اسید معده و احساس ترش كردن و سوزش می شوند (زولبیا، بامیه، حلوا، شكلات و خورش بادمجان نیز چنین اثراتی دارند).
- از خوردن چند نوع غذای متفاوت در هنگام افطار خودداری كنید.
- عجله در خوردن غذا و خوب نجویدن آن منجر به عدم هضم و جذب كافی غذا و ایجاد ناراحتی های گوارشی مانند نفخ و احساس سنگینی می گردد.
- هنگام افطار بايستى از موادغذايى استفاده شود كه به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نکند.
- در افطار باید مقدار غذا را تدریجا اضافه کرد و از غذاهای رقیق شروع کرد .
- سعی کنید قاشق غذا را در دهان بگذارید زیرا بلعیدن باعث نفخ و ناراحتی گوارشی می شود.
- به منظور کاهش خطر ابتلا به سرطان و هضم بهتر غذا و کاهش نفخ ، از غذاهای سرخ کردنی در رژیم غذایتان کمتر استفاده کنید .
- بلافاصله بعد از خوردن غذا، چای ننوشید.
- استفاده فراوان از آب و نيز انواع شربتها به بهانه كنترل تشنگي نه تنها باعث كنترل تشنگي نخواهد شد، بلكه استفاده از حجم بالاي مايعات و گنجاندن آن در معدهاي كه ساعتها خالي بوده است، ميتواند باعث التهاب معده و دستگاه گوارش شود، لذا پس از چند روز اين افراد دچار درد در ناحيه فوقاني شكم شده و گاه باعث ميشود كه از ترس ناراحتي شديدتر، نتوانند به روزهداري ادامه دهند. در مورد مصرف فراوان شربتها نيز با توجه به افزايش قند ناگهاني دريافتي و ترشح شديد هورمون انسولين براي تنظيم قند خون، در فاصله زماني كمي فرد دچار گرسنگي و ضعف شده و مجددا براي رفع آن به استفاده از مواد غذايي شيرين پرداخته و اين سيكل تكرار می يشود.